Dagsprogram
Dag 1: Avresedag
Avresa från Arlanda med flyg till Milano där vår buss möter upp för vidare färd mot Alba. Landskapet växlar från Po-slättens vidder till Piemontes kullar. Vi checkar in på Hotel Calissano – ett bekvämt och elegant hotell strax utanför Albas historiska kärna. På kvällen väntar italiensk välkomstmiddag med flera rätter och vin från trakten. Vi får också en introduktion till veckans program och de vandringar vi ska göra och viner vi kommer att prova.
Dag 2: Tryffeljakt och vandring i Barolo
Dagen inleds med en guidad tryffeljakt i en skog utanför Roddi där vi möter tryffeljägaren Gianni och hans hundar. En fascinerande inblick i tryffelns värld – från doft till jordklump. Därefter åker vi till La Morra för vandring genom vinfälten ner till Barolo (5 km). Picknick längs vägen. På eftermiddagen väntar en vinprovning på en familjedriven vingård med Barolo och Langhe-viner. Här förstår vi varför Barolo kallas “kungarnas vin och vinernas kung”.
Dag 3: Dolcetto di Diano d’Alba
Idag är förmiddagen fri för egna promenader i Alba. Staden är känd för sina torn och sin fina katedral. Den medeltida stadskärnan är 8-kantig till formen och i centrum finns massor av små gränder, delikatessbutiker och restauranger för alla smaker. Alba är ett omtyckt mål för italienarnas söndagsutflykt. Efter lunch åker vi med vår buss till Diano d’Alba. Orten är känd för Dolcetto di Diano d’Alba, ett vin som har fått den högsta klassningen DOCG. Här provar vi viner med mjuk fruktighet och låg strävhet på en liten vingård.
Dag 4: Vandring Neive till Treiso & Barbaresco
Vi börjar med besök i byn Barbaresco och dess vinotek. Dagens vandring går mellan Neive och Treiso (ca 8 km), genom vinfält, små stigar och grusvägar. En stillsam men vacker tur där vi lär känna landskapet på djupet. Efter picknick avslutar vi med provning hos Marchesi di Barolo – en anrik producent med fokus på Nebbiolo och Barolo. Det är en resa både i smaker och i historia.
Dag 5: Ledig dag eller utflykt mot tillägg
Idag har du hela dagen för egna aktiviteter. I Alba ligger den berömda chokladfabriken Ferrero Rocher, uppkallad efter dess grundare. Ingen utomstående släpps in på fabriken, men det går bra att prova choklad i byn. Det finns också ett par spaanläggningar inom gångavstånd. För den som vill följa med på en utflykt till Asti, drygt 3 mil bort så ordnas en extra utflykt. Asti är bland annat känt för det mousserande vinet Barbera di Asti. Det är ett friskt vin som gärna låter sig smakas på plats. En provning ordnas för dem som väljer denna extra utflykt.
Dag 6: Vandring i Alta Langa & lantgårds-lunch
Vi beger oss till Bossolasco – Langhes pärla – för en naturnära rundvandring på 7 km i både lövskog och öppet landskap ca. 700 meter över haveet.Efteråt väntar en rustik lunch på en lantgård med lokala rätter och vin från gårdens källare. Här är livet långsamt, maten äkta och utsikten milsvid. En av resans höjdpunkter!
Dag 7: Vinfinal i Alba
Förmiddagen fri – kanske besök i en chokladbutik, marknad eller kortare vandring med reseledaren. På kvällen samlas vi för en festlig avslutningsmiddag med tre klassiker från regionen: Barolo, Barbera och Barbaresco. En vinprovning och middag i kombination – en sista chans att känna smaken av Piemonte.
Dag 8: Hemresa
Efter frukost packar vi våra minnen, vandringsskor och kanske någon vinflaska och åker vår buss till Milanos flygplats Linate för flyg hem till Sverige och Arlanda.